Scientist Rebellion Lietuvoje: Iškastinio kuro pragare mokslo šviesai ne vieta!

Šių metų balandžio 4-9 d. Sukilimo prieš išnykimą mokslo bendruomenės nariai (Scientist Rebellion) kreipiasi į universitetus visame pasaulyje reikalaudami švietimo apie klimato krizę.

 

Tai, ką žmonija jau patiria globaliuose pietuose – itin dažnos sausros, potvyniai, liūtys, maisto ir vandens trūkumas, masinė migracija, jau keliauja link mūsų. Universitetai ir kitos švietimo įstaigos rengia ateities specialistus, todėl tinkamas studentų ir darbuotojų paruošimas permainingiems laikams turėtų būti šių institucijų prioritetas. Reaguodami į globalią situaciją nepaprastąją klimato padėtį jau yra paskelbę virš 7000 universitetų. 

 

Tuo tarpu Vilniaus universiteto (VU) fondas kaip vieną iš savo partnerių skelbia AB Orlen Lietuva, kurio parama fondui siekia iki 100 tūkst. eurų. Toks neapdairumas yra gana hipokritiška VU pozicija, atsižvelgiant į tai, kad VU stengiasi sukurti klimato kaitos problematiką akcentuojančio universiteto įvaizdį – studentai gali rinktis įvairių pakopų studijas Hidrologijos ir klimatologijos katedroje arba klimato ir ekosferos kaitos bendrąsiais universitetines studijas. Be to, yra parengta Kompetencijų tobulinimo programa „Klimato kaita“. Tačiau visos šios iniciatyvos yra finansuojamas iškastinio kuro lėšomis.

 

Sukilimo prieš išnykimą mokslo grupė Lietuvoje, solidarizuodamasi su pasaulio Scientist Rebellion ir reaguodama į kontekstą, susijusį su Vilniaus universitetu, akcentuoja, kad iškastinio kuro pragare mokslo šviesai ne vieta ir reikalauja, jog Vilniaus universitetas paskelbtų nepaprastąją klimato padėtį bei įsipareigotų prisidėti prie klimato ir bioįvairovės krizių švelninimo. Vienas iš šio įsipareigojimo įgyvendinimo būdų turėtų būti žinių apie klimato ir bioįvairovės krizių priežastis, padarinius ir sprendimo būdus suteikimas studentams, adaptuojant šias žinias kiekvienai studijų programai. Siekiame, kad informacija apie tai, kas lemia kiekvieno iš mūsų ateitį, pasiektų visus studentus.

 

Laiškais su išdėstyta pozicija kreipėmės į VU rektorių ir fakultetų dekanus. Tikimės, jog VU vadovybė supranta situacijos rimtumą, todėl laukiame solidarumo ir siekiame bendradarbiavimo kartu įveikiant klimato ir bioįvairovės krizes.

 

Poziciją remia:

Extinction Rebellion Lietuva

Fridays for Future Lietuva

Studentų judėjimas Šauksmas

Studentų gamtininkų mokslinė draugija

 

Daugiau apie universiteto vaidmenį klimato krizės kontekste ir studentų organizavimąsi galite skaityti Studentų judėjimo “Šauksmas” publikuotame straipsnyje: https://sauksmas.net/2021/11/29/studentai-klimato-krize/