Tarptautinis judėjimas prieš
klimato krizę jau ir lietuvoje!

Šiuo momentu, kai rašome šį tekstą ar jūs jį skaitote, vyksta daug svarbių dalykų – kiekvieną minutę iškertama trims futbolo stadijonams prilygstanti Amazonės dalis, kasdien prarandami  150 gyvūnų rūšių, visame pasaulyje fiksuojama aukščiausia oro temperatūra, kylantis jūros lygis, gaisrai, mažiau gėlo vandens. Kiekvienas momentas pažymėtas virsmu, besikeičiančia aplinka, pasauliu. Ir tai suvokdami tik mažumėle priartėjame prie realybės. Ji kur kas sudėtingesnė ir gresmingesne, nei galime įsivaizduoti. Apie visą tai kalbame, ne todėl, kad įbauginti, bet todėl, kad apie tai kalbėti reikia ir kuo daugiau. Jei esate čia ir skaitote šį tekstą, greičiausiai girdėjote apie klimato krizę ir tikime, kad ši tema jums rūpi. Ir jei tai tiesa, gali būti, jog esate pasipiktinę, pavargę, o gal ir nebeturite vilties?

Mes, klimato aktyvistų grupė Extinction Rebellion Lietuva, siūlome jums išeitį – prisidėti prie bendruomenės, kuri ne tik aktyviai kalbėtų apie klimato krizę Lietuvoje, bet ir planuotai veiktų ateities be klimato ir ekologinių krizių labui. Todėl, kad ir kas esate – mokslinkai, kurių darbas ir kompetencija ignoruojama, ūkininkai, kurių derlius kasmet skursta, mamos ar tėčiai, kurie baiminasi dėl savo vaikų ateities, praeiviai, kuriems nusibodo kvėpuoti užterštu oru, piliečiai, kurie kasdien susiduria su valstybės institucijų nepajėgumu spręsti žmonijos likimą lemiančių problemų, ir visi kiti, kuriems rūpi – junkitės prie mūsų!

 

kas mes tokie?

Aktyvistinis judėjimas Extinction Rebellion yra decentralizuotas, tarptautinis ir politiškai nepriklausomas judėjimas, siekiantis užtikrinti valdančiasias institucijas teisingai ir greitai veikti klimato ir ekologinių ekstremalių situacijų atvejais. Veikiame pasitelkdami nesmurtinius tiesioginius veiksmus ir pilietinį nepaklusnumą bei kalbame, kalbame ir dar kartą kalbame tam, kad žinia apie klimato ir ekologines krizes pasiektų kuo daugiau žmonių Lietuvoje. 

 

kodėl mes čia?

Nes klimato krizė jungia visus. Šis reiškinys paliečia kiekvieną atskirai ir visus kartu. Dėl šios krizės mūsų gyvenimai jau netrukus turės negrįžtamai pasikeisti. Tačiau kokia linkme? Galimi tik du ateities scenarijai. Gyvensime ir didžiuosimės išvengę ir bendrystės pagalba pradėję naują etapą žmonijos istorijoje arba ruošimės gyventi distopinėje realybėje. Šiandien artėjame prie antrojo ateities scenarijaus. Lietuva, kaip ir visa Europa, žada nepakankamai, o daro dar mažiau. Visame pasaulyje išmetamųjų dujų skaičius 2021 m. yra rekordinis. Todėl – mes čia, kad suteiktume progą visiems Lietuvos piliečiams įsijungti į procesus, kurie sprendžia mūsų ateities likimą. Kad visi kartu galėtume įkūnyti teises, kurios šiuo metu mums nepriklauso. Taigi, esame čia, kad suburtume bendruomenę, kurioje visi būtų įgalinti ir padrąsinti veikti ateities labui. 

 

Ko mes reikalaujame?

1. SAKYTI TIESĄ

Valdančiosios institucijos ir spauda privalo aiškiai, teisingai ir visiems suprantamai skelbti kritinę klimato ir ekologinės krizės situaciją bei bendradarbiaudami su kitomis institucijomis visais įmanomais būdais, pranešti apie reikiamų pokyčių skubumą.

2.  VEIKTI DABAR

Valdančiosios institucijos bei didžiausią grėsmę keliantys pramonės sektoriai turi veikti dabar, kad sustabdytų biologinės įvairovės nykimą ir iki 2025 m. sumažintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą iki grynojo nulio.  

3. UŽ POLITIKOS RIBŲ

Vyriausybė savo sprendimus klimato ir ekologinio teisingumo temomis turi priimti Piliečių asamblėjos pagalba. 

KAIP GALIU PRISIJUNGTI?

Mes Lietuvoje dar gimstame, ir koks  šis judėjimas bus čia, priklausys nuo visų mūsų. Tad kviečiame visus prisijungti prenumeruojant naujienlaiškį. Jei norite dalyvauti aktyviau, ateikite į mūsų rengiamus susitikimus, kurių metu susipažinsite su Extinction Rebellion Lietuva komanda, galėsi sužinoti daugiau apie mūsų planus ar kitą  įdomią informaciją. 

Jei mus palaikote, tačiau dar nesate pasirengę aktyviai įsitraukti, prenumeruokite mūsų naujienlaiškį, kuriame skelbsime visas judėjimo naujienas ir svarbią informaciją bei sekite mus socialinėje medijoje. 

O jei mus palaikote, tačiau aktyviai įsitraukti nenorite, kalbėkite apie mūsų sprendžiamas problemas ir skleiskite žinią. 

Turime patikėti savo galia. Sunku, kai jautiesi vienas, bet lengva, kai tave supa kitų, panašiai mąstančių žmonių bendruomenė. Auginkime viltį kartu. 

 

Su meile ir įniršiu, 

Extinction Rebellion (XR) Lietuva komanda