Šių metų kovo 9 d. 12:00 Vilniuje vyks protesto akcija už iškastinio kuro, ypač importuojamo iš Rusijos, atsisakymą. Akcija vyks Vinco Kudirkos aikštėje, prie Lietuvos Vyriausybės, kur žmonės galės išreikšti savo palaikymą Ukrainos žmonėms reikalaudami iškastinio kuro atsisakymo iš Rusijos ir pasirašyti meninę ,,peticiją”.

 

Protestą iššaukė Rusijos įsiveržimas į Ukrainą ir V. Putino rėžimo vykdomi kariniai veiksmai prieš Ukrainos žmones. Energetikos sektorius yra tiesiogiai susijęs su šio karo finansavimu. Kariniai veiksmai, kurie niokoja Ukrainos miestus ir žudo nekaltus žmones, finansuoti iš Rusijos iždo, kuris didėja pardavinėjant naftą ir dujas Europos šalims. Apie 45% į Lietuvą patenkančių dujų ir 90% perdirbamos naftos atkeliauja iš Rusijos. Jei niekas nepasikeis, 2022 metais Europos šalys Rusijai už dujas ir naftą sumokės apie 85 mlrd. eurų.

 

Iškastinis kuro deginimas taip pat yra pagrindinė klimato krizės atsiradimo priežastis. Pasak Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC), iškastinio kuro industrija yra atsakinga už 89% viso pasaulyje išskirto CO2 kiekio per 2018 m. Pagal komisijos pateiktus duomenis, skubiai nemažindami ŠESD emisijų 1.5°C pakilimą lyginant su priešindustriniu lygiu pasieksime dar 2025-aisiais. Vieninetelis būdas suspėti to išvengti yra kaip įmanoma greitesnis iškastinio kuro atsisakymas. 

 

Protestu norime Lietuvos vald. Institucijas paskatinti  atsisakyti priklausomybės nuo viso iškastinio kuro pradedant rusišku. Išeitis viena – tvaresni, atsinaujinantys energijos šaltiniai. Šį momentą matome kaip neatidėliotiną būtinybę nustoti remti Rusijos karinius veiksmus ir kaip puikią galimybę Lietuvai žengti atsinaujinančios ir nepriklausomos energetikos vystymo link.

 

Kviečiame visus neabejingus žmones dalyvauti akcijoje ir pasirašyti meninę ,,peticiją”, kurią po protesto Extinction Rebellion aktyvistai įteiks Lietuvos Vyriausybės tarnautojams.

Renginio pradžia: 12:00. 

Renginio vieta: Vinco Kudirkos aikštė, Gedimino pr., Vilnius 01103