Į trijų miestų gatves išeina mūsų Raudonoji banga: apie klimato krizę kalbėsime kitaip

Iš godumo mes norime tapti dievais. Deja, esame net ne pusdieviai, o tik paprasti mirtingieji, kurie patys ir privedėme planetą prie tokios kritinės padėties, kurią turime dabar. Tad tenka garsiai ir narsiai kalbėti apie vis grėsmingesne tampančią klimato krizę.  Jūs mus matysite gatvėse ir aikštėse. Mes būsime ryškūs, apsirengę raudonai, nes tiesiog prašome jūsų dėmesio, mes norime kalbėtis. O kalbėtis reikia, nes klimato krizė yra mūsų pačių išlikimo klausimas. Apie tai kalbėti buvo vengiama ir meluojama per ilgai – krizės padariniai aiškiai matomi ir jaučiami. Mokslas, aplinkos ir gamtos rodikliai yra labiau nei aiškus, tačiau mūsų ateitis – nelabai. Pasitelkus meną mūsų Raudonoji banga užlies Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos gatves ir neš taikią žinutę aplinkiniams, kad išaušo ta diena, kai reikia surimtėti, susivienyti. Nes mes privalome susivienyti ir siekti radikalių pokyčių.

Laiko liko nedaug, todėl veikti reikia šiandien

Klimatas visada keitėsi! Juk buvo ledynmetis, tai ir dabar keičiasi klimatas!“ – sako neigiantieji dabartinę krizę. Tik skirtumas toks, kad dabar klimato krizė smogia taip stipriai ir skaudžiai, kad palieka tragiškas pasekmes ir sėja mirtį. Atsiranda grėsmė žmonijos išnykimui. Kiekvieną dieną susiduriame su žmogaus veikla, kuria jau seniai peržengė vartojimo ribas, geidulio turėti vis daugiau ir daugiau. Dabar mums reikia jau ne naujų technologijų, ne inovacijų ar ekonomikos augimo. Mums reikia susimąstymo, sustojimo, humaniškumo ir esminių pokyčių žmonių elgsenoje.  

Dėl klimato kaitos pasaulyje miršta virš 400000 žmonių per metus. 50-70% žmonių jautriai reaguoja į orų pokyčius. Tačiau, dėl padažnėjusių ir vis ekstremalesnių klimato reiškinių, šis jautrumas tik dažnės. Jeigu iki 2050 metų klimatas atšiltų 2,5 °C, pasaulio BVP sumažėtų 33 trilijonais dolerių. Jeigu atšilimas neviršys 1,5 °C, BVP sumažėjimas siektų „tik“ 21 trilijoną dolerių. Pavyktų sutaupyti 12 trilijonų dolerių, o tai sudaro apie 10 % pasaulio BVP. 

Audros, sausros, milžiniški gaisrai ir potvyniai bus vis dažnesni ir pasiglemš daug nekaltų gyvybių. Jau dabar klimato kaitos pasekmės yra aiškiai matomos ir tai yra „klykiantis“ įrodymas, kad žmonės apie tai garsiai kalba ne šiaip. Jie savo burnas aušina tam, kad pasaulis pagaliau bent minutei sustotų ir išgirstų, kad atėjo metas imtis ryžtingų veiksmų. Atėjo ta diena, kai reikia daryti viską kas tik įmanoma, kad planeta būtų išgelbėta ir joje dar galėtų oriai gyventi ateinančios generacijos. Ir tai nėra utopiškas sumanymas. Vilties dar yra, jei pradėsime veikti ne rytoj, bet šiandien.

 

Raudonoji brigada neša žinutę, kad apie planetos padėtį būtina sakyti tiesą

Tai nėra kažkoks prasimanymas ar konspiracija. Krizė egzistuoja ir reikia rasti kitokį, išskirtinį būdą apie tai prabilti viešai. Raudonojo būrio identitetas yra draugiškas pasidalijamas tarp įvairiausių pasaulio šalių. Ne išimtis ir Lietuva. Ryškūs raudoni kostiumai, išskirtinis grimas intriguoja, sukelia daug klausimų ir dar nepatirtų jausmų. Lietuvoje kultūra ir menas yra priimami ganėtinai svetingai ir tolerantiškai. Todėl nusprendėme, kad be pykčio ir kaltinimo žmonėms, mes atliksime „išpažintis“, kaip jaučiamės dėl šios globalios problemos. Tai bus atviras, ramus pokalbis, kuris, tikimasi, pasieks žmonių protus ir širdis.

 

Raudona spalva – simbolis „visko kas gyva ir kas pražuvę“

Mes ateiname apsirengę raudonai. Tai kraujas visko, kas gyva ir kas pražuvę. Raudona spalva simbolizuoja kraujo vienybę. Be to, ji atkreipia dėmesį, jį prikausto. Aplinkiniai matys ir girdės balsus, kas yra svarbu, kelia neviltį, bet tuo pačiu ir viltį, kad žmonių vienybė gali kurti saulėtą, žydintį, kvepiantį rytojų.

Pokalbį pradėsime klausdami, kaip jaučiatės jūs? Kaip turi jaustis žmogus žinodamas, kad iš jo atimama viltis gyventi darniame pasaulyje? Kad su kiekviena sekunde prarandame vis daugiau empatijos, kito supratimo? Kaip turi jaustis žmogus, kai yra naikinami jo paties namai – gamta, kai iš jos yra atėjęs? Kad su kiekviena diena mūsų ir mūsų mylimųjų sveikatai gręsia vis didesnis pavojus? Kai nežinome kaip ateities kartoms reikės paaiškinti, kodėl jų pasaulis toks gąsdinantis ir pavojingas? O gal tų ateities kartų net neturėsime? Kas nutiko? Ką mes padarėme?

Mes manome, kad menas yra galingas ar net vienas iš paveikiausių įrankių, padedantis apie aktualias temas kalbėti taikiai, ramiai ir nesidraskant. Ar menas gali išgelbėti pasaulį – mes nežinome. Tačiau jis tikrai padės sustoti kasdieniniame sraute ir pagalvoti, o gal net imtis pokyčių.

Šis pokalbis yra visų pokalbis. 

Pokalbis tarp piliečio ir politiko, 

Pokalbis tarp gamtos ir ją niokojančio, 

Pokalbis tarp tavęs ir tavo sąžinės. 

Ar tu nori išgirsti?

Mes giliai širdyje tikime, kad TU esi jaučiantis žmogus ir tu suprasi.

 

 

Mūsų Raudonosios brigados performansai vyks 3-uose miestuose

Rugsėjo 18 d. 12 – 14 val. Kaune, visoje Laisvės al. 

Rugsėjo 18 d. 14:35 – 15:57 val. traukinyje Kaunas – Vilnius

 

Rugsėjo 18 d. 16 – 18 val.  Vilniuje, tarp Geležinkelio st. ir Senamiesčio gatvelių

 

Rugsėjo 19 d. 10:43 – 14:41 traukinyje Vilnius – Klaipėda

Rugsėjo 19 d. 14.41 – 16 val. Klaipėdoje, nuo Geležinkelio st. link Danės krantinės